top of page

INFORMATION

OM LÄROTEKET

I dagens läge (2021) har vi inte ett skilt läroämne i åk 1-6 som heter studieteknik. Studietekniker ska, enligt läroplanen, läras ut genom att bakas in i den övriga undervisningen. Då jag väl fördjupat mig, i och med detta projekt, i studieteknikernas värld upptäckte jag hur mycket kunskap, hur många olika tekniker det verkligen finns. Jag insåg att det krävs en förståelse för hur vår hjärna och minne fungerar då det kommer till inlärning och en del träning för att kunna förstå, behärska och tillämpa teknikerna i vardagen.

 

Med hjälp av Läroteket kan barn och vuxna få en grundläggande förståelse för och baskunskaper om hur vår hjärna och vårt minne fungerar då det kommer till inlärning och lära sig många effektiva studietekniker som kan underlätta pluggandet. Utöver det får man även konkreta tips hur man kan använda teknikerna i praktiken. Detta material kan utnyttjas såväl hemma som i skolan av barn, föräldrar, lärare eller varför inte vem som helst.

 

Innehållet i Läroteket är en förenklad version av de vetenskapliga rön som finns och förmedlas av hjärnforskare och –experter. Kunskaperna presenteras på ett förenklat sätt här i Läroteket så att de skall vara begripliga och användbara för barnen och för andra nybörjare inom dessa områden.

 

Hjärnan är ett väldigt komplext organ. Nya upptäckter görs hela tiden och vetenskapen om hjärnan och minnet kompletteras och gammal vetenskap kan till och med kullkastas. För att göra hjärnans funktioner begripliga för barnen används hippocampus, amygdala och frontalloben som ”huvudkaraktärer” trots att fler hjärndelar eller –områden deltar i och möjliggör de olika hjärnfunktionerna. Värt att notera är även att forskare upptäckt att hjärnan är plastisk - den är föränderlig och anpassningsbar.

 

Se Läroteket  som en ”beginner’s guide”. Bland boktipsen här på hemsidan hittar du förslag på litteratur du kan fördjupa dig i.

 

Kunskaperna om hjärnan och minnet och färdigheterna att använda sig av studieteknikerna i praktiken kan vara bra att kontinuerligt repetera för att man ska kunna behärska dem en längre tid. Man kan kanske anse att dessa kunskaper skulle vara bra att besitta livet ut.

​

I de digitala böckerna och via en länk ("Källor") här på hemsidan finns källorna som använts till att skapa materialet i Läroteket presenterade.

Innehållet i Läroteket har faktagranskats av neuropsykolog Petra Boman. Ett enormt stort tack till henne!

Artiklar

TV / webb-TV

Läroteket

Svenska folkskolans vänner

Läroteket finasieras av Svenska folkskolans vänner.
Besök deras webbsida genom att klicka på logon.

SFV.png
SFV

Om mig

20210622_215912_edited.jpg

Jag heter Daniela "Ela" Strandberg och har jobbat inom den finlandssvenska skolvärlden 2004 - 2020, först som resursperson, sedan som elevassistent och drygt tio år som klasslärare och specialklasslärare.

​

Hjärnan, inlärning och studietekniker har länge fascinerat mig och jag älskar att fördjupa mig inom dessa områden. Jag brinner för att hitta alternativa metoder för inlärning.

​

Skolgången och skolarbete skall i mitt tycke vara kul. Det finns tillräckligt många saker i livet som är jobbiga och tråkiga. Det vi kan göra roligt ska vi göra roligt. Att lära sig nya saker borde vara underhållande, spännande och intressant. Det försöker jag åstadkomma med detta projekt!

​

Ett av mina stora intressen är Escape Room. Jag har själv drivit ett eget Escape Room och ordnat bl.a. Zombie Escape-evenemang. Jag har även ordnat Escape the Classroom för mina klasser.

​

Läraryrket kommer nog för mig på en delad första plats med pandaskötare då det handlar om drömjobb. Trots det lämnade jag läraryrket för att få skapa något jag verkligen brinner för och inte hade tid med då jag jobbade heltid som lärare - Läroteket.

​

Jag är 38 år och mamma till nioåriga Isa. Under sommaren 2020 flyttade vi från Finland till Sverige. Vi bor i Uppsala med min sambo och vår hund Ninja. Nu har jag klivit in i skolvärlden igen, just nu som klasslärare i Uppsala Enskilda Skola (elasklass.se)

Under coronavåren 2020 gjorde YLE en dokumentär  "Ela och Isa på distans" där man får följa med vår vardag medan samhället hade stängt ner och jag undervisade mina elever hemifrån.

Artiklar

Om mig

Kontakt

Feedback, funderingar

eller fortbildningsförfrågningar?

​

Kontakta mig gärna!

 

Ela Strandberg

telefon.png
mail-5.png
Du kan följa Läroteket på sociala medier.
Klicka på ikonerna!
fb_icon_325x325.png
insta.jpg
  • YouTube
Kontakta mig

Tack för ditt meddelande!

Kontakt
Fortbildning

FORTBILDNING

Intresserad av fortbildning? 

Forskning har visat att ju mer kunskap vi har om hur vår hjärna fungerar och ju fler effektiva studietekniker vi behärskar desto lättare kan vi lära oss nya saker. Man kan kanske anse att detta är något vi borde satsa extra mycket på i skolan.

 

Med hjälp av de högst rankade studieteknikerna kan vi få kunskap att fastna på ett effektivare sätt. Genom att bygga upp undervisningen (inklusive prov och läxor) utgående från hur vår hjärna fungerar, genom att berika våra elever med den kunskapen, fylla på deras verktygsbackar med värdefulla studietekniker och genom att förmedla kunskapen och förståelsen även till föräldrarna har vi möjlighet skapa jämlikare förutsättningar för våra elever att nå sin potential.

Skaparen av Läroteket, Ela Strandberg kan bokas för fortbildningstillfällen där skolpersonalen får ta del av hur de lätt kan implementera läromedlet Läroteket och all dess material i sin undervisning. De fortbildas i vad dagens experter säger om undervisning på hjärnans villkor, om studietekniker, rättvisare och jämlikare prov och läxor m.m. De får ta del av många konkreta tips som de kan använda sig av redan följande dag.

bottom of page